Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ)

Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας και Τεχνολογίας

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Ινστιτούτο, με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας, λειτουργεί από το 1995 και ασχολείται με ερευνητικά έργα που σχετίζονται με την αλιεία και το υδάτινο περιβάλλον. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από την πόλη της Καβάλας. Καταλαμβάνει οικόπεδο 41.000 m2 στο οποίο βρίσκονται τέσσερα σύγχρονα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.500 m2. Το INAΛΕ απασχολεί σήμερα 12 μόνιμούς ερευνητές, μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και ερευνητικό προσωπικό υποστήριξης (100 άτομα συνολικά).

Η μελέτη βενθικών μακρόφυτων, φυκών, αλλά και ζωικών οργανισμών που ζουν στα μεταβατικά (λιμνοθάλασσες, δέλτα ποταμών) και παράκτια θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους ή με το υδάτινο περιβάλλον. Μία από τις προτεραιότητες είναι η μελέτη της υδάτινης βιοποικιλότητας σε διαφορετικές χωρικές, χρονικές και βιολογικές κλίμακες, ακολουθώντας μια οικοσυστημική προσέγγιση (DPSWR: Drivers-Pressures-State-Welfare-Responses) στην παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η επιλογή, η απομόνωση και η καλλιέργεια ειδών/στελεχών φυκών για την υποστήριξη της καλλιέργειάς τους και την παραγωγή υψηλής ποιότητας και χρήσιμη σε πολλές βιοτεχνολογικές κατευθύνσεις βιομάζα.

Δρ. Ορφανίδης Σωτήριος

Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης (Διευθυντής Ερευνών), Βιολόγος-Υδροβιολόγος, πτυχιούχος (1985) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (1990) του Τμήματος Βιολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γερμανικής Ακαδημίας Ανταλλαγών (D.A.A.D) στο Ινστιτούτο Biologische Anstalt Helgoland, στο Αμβούργο, Γερμανίας (1986-1989) και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Human Capital and Mobility, στο Πανεπιστήμιο του Groningen, Ολλανδίας (1995-1996). Εξειδίκευση στην οικολογία και οικοφυσιολογία των θαλάσσιων βενθικών μακροφύτων (μακροφύκη-αγγειόσπερμα) με σκοπό την αξιοποίησή τους ως βιοδείκτες οικολογικής ποιότητας των παράκτιων και μεταβατικών υδάτων.

Παπαδημητρίου Απόστολος (MSc)

Ο Απόστολος Παπαδημητρίου είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας (ΜSc), μόνιμος τεχνικός εργαστηρίου. Έχει εργαστεί σε μονάδες πάχυνσης και ιχθυογεννητικούς σταθμούς και έχει αποκτήσει εμπειρία και εξειδίκευση στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων (γλυκού-θαλασσινού νερού καθώς και διακοσμητικών). Ως τεχνικός έρευνας στο Ινστιτούτο Αλιευτικής έρευνας έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, στην κατασκευή και λειτουργεία του σταθμού υδατοκαλλιεργειών & οστρακοειδών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της έρευνας για την προώθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις υδατοκαλλιέργειες.

Μέντε Σοφία Μελπομένη (MSc)

Η Μέντε Μελπομένη Σοφία ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (2012-2017) όπου απέκτησε το πτυχίο της στη Βιολογία. Η πτυχιακή εργασία με τίτλο “Η βιοποικιλότητα του φυτοπλαγκτού στον όρμο της Θεσσαλονίκης” πραγματοποήθηκε στο εργαστήριο Υδροβοτανικής και Οικολογίας υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαρίας Μουστάκα - Γούνη. Στην πρακτική της άσκηση, στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας το 2016 με τίτλο “Αξιοποίηση της θαλάσσιας βλάστησης ως εργαλείο διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος: βιοφίλτρα, βιοδείκτες, βιοκαύσιμα” ασχολήθηκε με την φυτοπλαγκτική άνθιση της λιμνοθάλασσας Λάφρης στο εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας και Τενολογίας υπό την επίβλεψη του τακτικού ερευνητή Σωτήρη Ορφανίδη.

Δρ Σταμάτης Νικόλαος

Ο Δρ. Νικόλαος Σταμάτης σπούδασε στο τμήμα χημείας του Φιλίππειου Πανεπιστήμιου Μάρμπουργκ, Γερμανίας και έλαβε το δίπλωμά του στη χημεία. Στη συνέχεια, στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της οργανικής/οργανομεταλλικής σύνθεσης εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή και έλαβε, το 1993, τον τίτλο του διδάκτορα φυσικών επιστημών. Οι τίτλοι αυτοί αναγνωρίστηκαν από το ΔΙΚΑΤΣΑ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των τίτλων που απονέμονται από τα Ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από το 1994 εργάζεται, αρχικά ως ειδικός επιστήμονας και από το 2016 ως αναπληρωτής ερευνητής, στο ΙΝΑΛΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επικεφαλής του εργαστηρίου Χημείας και Μεταποίησης Αλιευμάτων με ερευνητικά ενδιαφέροντα στα πεδία της περιβαλλοντικής χημείας, της χημείας/μικροβιολογίας τροφίμων και της βιοτεχνολογίας.

Δρ Κρέη Γρηγόρης

Ο Δρ Κρέη απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) το 1989 από το Τμήμα Βιοχημείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (Ohio State University) στις Η.Π.Α. Η Διδακτορική του Διατριβή εξέτασε τις σχέσεις δομής-λειτουργίας στις οξειδοαναγωγικές ιδιότητες της πρωτεΐνης φλαβοδοξίνης από το βακτήριο Desulfovibrio vulgaris συνδυάζοντας μεθόδους γενετικής μηχανικής (κατευθυνόμενες μεταλλαξογενέσεις στο ενεργό κέντρο της πρωτεΐνης) και βιοχημικών αναλύσεων. Από το Μάιο του 1989 έως τον Ιανουάριο του 1991 και από το Οκτώβριο του 1992 έως τον Ιανουάριο του 1997 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας Ζώων (Institut de Biologie Animale, νυν Centre de Génome Intégrative) στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης στην Ελβετία.

Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εργαστήριο Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας

Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1981, και πολύ γρήγορα κέρδισε τον ηγετικό ρόλο μεταξύ της Ελληνικής Βιολογικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα τραβάει την προσοχή και της Ευρωπαϊκής Έρευνας. Το Τμήμα Βιολογίας υλοποίησε και υλοποιεί μία εξαιρετικά εκτεταμένη σειρά από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και έργα καλύπτοντας μεγάλο εύρος ερευνητικών πεδίων όπως μοριακή βιολογία, γενετική, βιολογία φυτών, βιοενεργητική, συστηματική, θαλάσσια Βιολογία.

Το κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σχετικά πρόσφατης κατασκευής (1996) και εκτείνεται σε 9.060 τμ εκ των οποίων 5.360 τμ είναι ο ωφέλιμος χώρος. Στο Τμήμα Βιολογίας λειτουργούν τόσα ερευνητικά εργαστήρια όσα και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος (50-70 τμ έκαστο), ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο), ακτίνων Χ για μελέτες δομικής Βιολογίας (συνεργασία Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Πανεπιστημίου Κρήτης), Αυτόματος Ζυμωτήρας για μεσαίας κλίμακας μικροβιακές καλλιέργειες, Αυτόματος αναλυτής αλληλουχιών DNA, Ζωοτροφείο (275τμ), Εντομοτροφείο (190 τμ), και Θερμοκήπιο (800 τμ) για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος. Επίσης υπάρχουν και γενικές εγκαταστάσεις καθαρισμού/απιονισμού ύδατος και υγρής/ξηράς αποστείρωσης και Ηλεκτρονικό εργαστήριο. Στα ερευνητικά εργαστήρια διατίθεται μοντέρνος εξοπλισμός για βιοχημικές, μοριακές, δομικές μελέτες και κυτταροκαλλιέργειες. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός και οι διαθέσιμες υποδομές καλύπτουν όλες τις ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και φυσικά και τις απαιτήσεις του παρόντος προγράμματος με τον καλύτερο τρόπο.

Ο καθαυτό ερευνητικός χώρος του Εργαστηρίου Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας (Υπεύθυνος Εργαστηρίου Καθ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης) του Τμήματος Βιολογίας καλύπτει περίπου 60τμ, με επιπλέον βοηθητικό χώρο μηχανημάτων (30 τμ), και 2 χώρους με ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας για φωτοβιολογικές εφαρμογές και χώρο με εγκαταστάσεις για την καλλιέργεια μικροφυκών. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός ενδεικτικά που είναι εγκατεστημένος στους χώρους αυτούς περιλαμβάνει α) Συστήματα HPLC (με diode array) και FPLC χρωματογραφίας, β) Συστήματα επαγωγικού φθορισμού (PEA και PAM) για την καταγραφή της μοριακής δομής και λειτουργίας του φωτοσυνθετικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση της γενικής κατάστασης των φυτικών οργανισμών, γ) Φθωρισμόμετρο για fluorescence emission and fluorescence excitation μετρήσεις, δ) Φασματοφωτόμετρο υψηλής ταχύτητας και ευαισθησίας. ε) φυγόκεντρους, ζ) Σύστημα πολαρογραφίας για την καταγραφή φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και αναπνοής, η) Σύστημα αεριοχρωματογραφίας θερμικής αγωγιμότητας (GC-TCD) για τον ποιοτικό και ποσοτικό διαχωρισμό αερίων (Η2, Ο2, Ν2, κλπ). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις καθαρισμού/απιονισμού ύδατος και υγρής/ξηράς αποστείρωσης, καλύπτουν όλες τις ερευνητικές ανάγκες του παρόντος προγράμματος με τον καλύτερο τρόπο.

Καθ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης

Ο Κυριάκος Κοτζαμπάσης, είναι Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο Φυσιολογία – Βιοχημεία Φυτικών Οργανισμών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας. Έχει περίπου 30 χρόνια εμπειρία, ως μέλος ΔΕΠ, στη Φυσιολογία, Βιοχημεία, Βιοενεργητική και Βιοτεχνολογία μικροφυκών (ερευνητικά πεδία που απαιτούνται από το προτεινόμενο έργο). Αυτό πιστοποιείται από τις δημοσιεύσεις 93 πρωτότυπων ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με συνολικό δείκτη απήχησης περίπου IF:270 (h-index: 30, i10-index: 63, citations: >2600), 10 δημοσιεύσεων σε πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων μετά από κρίση, 4 κεφαλαίων σε βιβλία και 82 περιλήψεων (abstracts) σε πρακτικά Συνεδρίων.

Δρ. Αικατερίνη Παπαζή

Η Αικατερίνη Παπαζή είναι μεταδιδάκτορας στο Εργαστήριο Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ο βασικός τίτλος σπουδών της αποκτήθηκε από το Τμήμα των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι κάτοχος Μάστερ στην Περιβαλλοντική Βιολογία – Διαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και έχει Διδακτορικό στη Βιολογία. Τόσο η Μεταπτυχιακή της εργασία όσο και η Διδακτορική της Διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας με υπεύθυνο τον Καθηγητή Κυριάκο Κοτζαμπάση. Έχει 16 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει 4 πατέντες σχετικές με τη βιοτεχνολογία μικροφυκών και πολλές συμμετοχές σε συνέδρια.

Φανούριος Μουντουράκης

Ο Φανούριος Μουντουράκης γεννήθηκε στις 10/10/1997 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πραγματοποίησε βασικές σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2015-2019), από όπου κι αποφοίτησε με βαθμό 8,16 (Λίαν Καλώς). Συνέχισε με τις μεταπτυχιακές του σπουδές (2019-2021) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών «Μοριακή & Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών – Πράσινη Βιοτεχνολογία», του ίδιου Τμήματος, αποφοιτώντας με βαθμό 9,36 (Άριστα). Τόσο η Πτυχιακή του εργασία όσο και η Μεταπτυχιακή του διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο «Βιοχημείας Φυτών και Φωτοβιολογίας» με υπεύθυνο τον Καθηγητή Κυριάκο Κοτζαμπάση.

Ερευνητικό κέντρο "Αθηνά"

Παράρτημα Ξάνθης

Το Ε.Κ. «Αθηνά» διεξάγει υψηλής ποιότητας έρευνα, αναπτύσσει Τεχνολογίες και συμβάλλει στην παραγωγή γνώσεων και καινοτομίας στα πεδία της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και των Υπολογιστικών Επιστημών, με στόχο πάντα να εξασφαλίζει ότι αυτή η έρευνα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, ειδικά όσον αφορά τις τοπικές ανάγκες.

Το Ε.Κ. «Αθηνά» αποτελείται από 3 Ινστιτούτα (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου–ΙΕΛ με το Παράρτημα Ξάνθης/ΙΕΛ Ξάνθης, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων–ΙΝΒΙΣ, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων–ΙΠΣΥ) και 5 Μονάδες (Corallia -Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών–CORALLIA, Μονάδα Διαστημικών Προγραμμάτων–ΜΟΔΙΑΠ, Μονάδα Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης–ΡΑΑ, Μονάδα Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών–ΠΕΔΙΤΕ, Μονάδα Φαρμακοπληροφορικής).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ε.Κ. «Αθηνά» επικεντρώνονται στη δημιουργία γνώσεων και την ανάπτυξη λύσεων και τεχνολογιών για την ψηφιακή κοινωνία με μία διεπιστημονική προσέγγιση και έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, το Παράρτημα Ξάνθης/ΙΕΛ Ξάνθης εστιάζει τις δραστηριότητές του στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των πολιτισμικών επιστημών (heritage science) με εξειδίκευση στα πεδία της ανάπτυξης έξυπνων υπολογιστικών μεθόδων και συστημάτων, των έξυπνων περιβαλλόντων αλληλεπίδρασης και διάχυτης ευφυΐας, της εξόρυξης δεδομένων (data mining), των μεταδεδομένων και ανάκτησης πληροφορίας μέσω περιεχομένου, των φυσικοχημικών μετρήσεων και αρχαιομετρίας, του ελέγχου και πιστοποίησης αυθεντικότητας με ραδιομετρικές τεχνικές και των μελετών υλικών σύστασης και πρώτων υλών, της ανάπτυξης, ανάλυσης και επεξεργασίας πολυμεσικών δεδομένων, της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων, της 3Δ ψηφιοποίησης και επεξεργασίας 3Δ δεδομένων, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, των σοβαρών παιγνίων (serious gaming) και παιχνιδοποίησης (gamification), της ψηφιακής τεκμηρίωσης, αρχειοθέτησης, διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, των πολιτισμικών βάσεων δεδομένων (συμβατών με διεθνή πρότυπα όπως CIDOC, Dublin Core κ.λπ.).

Παράλληλα το Παράρτημα Ξάνθης δραστηριοποιείται στην προσφορά εξειδικευμένων συμβουλευτικών και τεχνολογικών υπηρεσιών σε ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων για την Έρευνα και την Καινοτομία και σε σχετικές πρωτοβουλίες ακαδημαϊκών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων και έχει συντονίσει ή συμμετάσχει με επιτυχία σε περισσότερα από 55 εθνικά, διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα. Το Ε.Κ. «Αθηνά» τηρεί Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας πιστοποιημένο με βάση το Πρότυπο ISO 9001:2008. Το ΣΔΠ καλύπτει ένα εύρος πεδίων που περιλαμβάνει τη Διαχείριση Έργων, την Ανάπτυξη Λογισμικού, την Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος κ.ά.

Δρ. Νικόλαος Καζάκης

Ο Νικόλαος Καζάκης έλαβε το 2003 το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού (με Άριστα) από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το ίδιο Τμήμα, το 2008 έλαβε με άριστα το πρώτο διδακτορικό του δίπλωμα στη Χημική Μηχανική με αντικείμενο τη «Μελέτη στήλης φυσαλίδων με πορώδη κατανομέα της αέριας φάσης». Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, το 2009, εργάστηκε ως μετα-διδάκτορας στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για περίπου ένα έτος. Από το 2010 έως τις αρχές του 2019 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης/μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας και Φυσικοχημικών Μετρήσεων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά

Δρ. Νέστωρ Τσιρλιγκάνης

O Νέστορας Τσιρλιγκάνης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1986 και συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, στο The University of Michigan – Ann Arbor (Η.Π.Α.) από όπου απέκτησε Master’s το 1987 και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1995 στην Πυρηνική Φυσική. Ειδικεύτηκε στις πυρηνικές μετρήσεις με έμφαση τα συστήματα και τις μεθόδους ανίχνευσης και μέτρησης νετρονίων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1986-1994) εργάστηκε ως Research Assistant στο Nuclear Data Laboratory και ως Teaching Assistant στο Department of Nuclear Engineering and Radiological Sciences του The University of Michigan. Κατά το χρονικό διάστημα 1996–1998 ήταν ...

Ευάγγελος Νεραντζής

Ο Ευάγγελος Νεραντζής γεννήθηκε στις 23/6/78 στη Ξάνθη. Πραγματοποίησε βασικές σπουδές στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στη σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΑΜΘ (2000 - 2003). Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στον τομέα Προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπολογιστών (MPhil in Advanced Technologies in Informatics and Computers) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στον τομέα Συστημάτων Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού (Pervasive and Mobile Computing Systems Msc).

Δρ. Πέτρος Πιστοφίδης

Ο Πέτρος Πιστοφίδης έλαβε το 2005 το δίπλωμα του Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, από το ομώνυμο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία «Μελέτη Εγκατάστασης Cluster στα Πλαίσια Εφαρμογών Υπολογιστικού Πλέγματος» με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαρβαρίγο. Εν συνεχεία έλαβε πλήρη υποτροφία διδάκτρων από τον οργανισμό Student Awards Agency for Scotland και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επιστήμη Υπολογιστών (MSc in Computer Science), της Σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου...